Naast onze gas-, water- en lichtleveranciers, onze auto’s en onze telefoons, zijn er steeds meer bedrijven die hun product of dienst in abonnementsvorm aanbieden. Er zijn nog maar weinig mensen die erom staan te springen. Hoe houden ze hun abonnees vast, en maken ze ze waardevol?
Je ziet het steeds vaker: bedrijven die - in het kader van duurzaamheid - hun product als abonnement op de markt zetten. Producten die je normaal gesproken koopt, blijven dan eigendom van het bedrijf en lease je tegen een maandelijks bedrag. Eén zo’n bedrijf is Mud Jeans. Met hun spijkerbroek haak je zo in op de circulaire economie. Een mooi idee, maar de vraag is of het aanslaat bij het grote publiek. Vindt iedereen zo’n abonnement wel even handig?
Wij gingen op onderzoek uit. Bij C.Journey maken we gebruik van een consumentenpanel van duizenden mensen. Wij stelden ze vragen over welke abonnementen ze hebben en wat ze daaraan wel en niet waarderen. Valt er van abonnees ambassadeurs te maken? En raden ze wel eens abonnementen aan iemand aan?
Nieuw, minder bekend abonnement? Des te beter
Het valt meteen op dat ondanks het succes van merken als Mud Jeans, maar bijvoorbeeld ook van Swapfiets, niet-reguliere abonnementen nog een lange weg te gaan hebben. Om te bepalen wat een regulier of niet-regulier abonnement is, gebruikten we het 2019 Nibud onderzoek naar abonnementen. Zij noemen de 15 meest voorkomende abonnementen, zoals kranten en mobiele telefoons. Wij vroegen vervolgens naar abonnementen zoals maaltijdboxen, kleding, cosmetica of leasefietsen. Op elk van deze niet-reguliere abonnementen hebben minder dan 5% van de respondenten een abonnement (N=2416). Ongeveer de helft van de respondenten heeft geen enkel van deze abonnementen.
Hoe zit het met het imago van het merk dat het abonnement levert? Wij vroegen aan onze respondenten of ze zich meer verbonden voelen met een merk of bedrijf, als ze daar een abonnement hebben. Mensen die één of meer niet-reguliere abonnementen hebben, zijn het hier vaker mee eens. Ook zien zij andere voordelen aan abonnementen dan respondenten zónder niet-regulier abonnement. Duurzaamheid en extra service wordt door deze groep het vaakst als voordeel genoemd.
Mensen met een niet-regulier abonnement lijken dus inherent positiever over het merk waar ze een abonnement hebben. Maar een tevreden abonnee is meer dan alleen een trouwe klant. Er zijn merken die dit al doorhebben. Door een zogenaamd ambassadeurs- programma in te zetten, maken ze van hun abonnees echte fans, die hun merk vertegenwoordigen. In dit programma kunnen zij opdrachtjes doen waar ze punten en prijzen mee kunnen verdienen. Wij vroegen ons af welke impact kan zo’n programma kan hebben.

Laat marketing over aan je fans
Door in te zetten op ambassadeurs breng je het enthousiasme voor je merk nog verder: 75% van de respondenten denkt dat een ambassadeursprogramma zou helpen bij het delen van hun enthousiasme over een merk. Een ambassadeursprogramma is jouw kans om je merk van de beste kant te belichten, en je klanten op een hele directe manier mee te nemen in wat jouw merk uniek maakt. Onder de opdrachten die ze wel willen uitvoeren noemen ze blogs en vlogs, producten testen en het uitdelen van samples. Maar liefst 68% zegt dat ze als opdracht het met vrienden en familie over je merk zouden hebben.
Met een ambassadeursprogramma is je merk dus in één keer een deelbare ervaring. Niet alleen vergroot je het bereik van je merk, je kunt ambassadeurs ook belonen met nieuwe producten, waardoor hun ervaring met je merk positief blijft. En dan te bedenken dat 42% van de respondenten nog nooit een ambassadeursprogramma heeft gezien. Zonde! Want 64% van de respondenten zegt dat ze zich in zouden schrijven voor een ambassadeursprogramma. Het is dus een kans om klanten te verrassen, te belonen, en ze betrokken te laten voelen.
Product moet in de smaak vallen
De grote voorwaarde voor impact van ambassadeursprogramma’s is tevredenheid. Ben jij overtuigd van de kracht van je product? Dan is een ambassadeursprogramma een logische volgende stap. Het is heel slim dat Mud Jeans dit heeft gedaan. We hebben laten zien dat niet-reguliere abonnementen op veel vlakken positiever worden ervaren. Ook zeggen veel respondenten dat ze ambassadeur worden als ze “achter het bedrijf staan” of “omdat je het ook anderen gunt”. Een duidelijke purpose helpt dus wel degelijk om ambassadeurs iets terug te laten doen.
Mond-tot-mond reclame is de meest authentieke reclame die er is. Daarom geloven wij bij C.Journey in de kracht van ambassadeursprogramma’s. Laat tevreden klanten zelf voor het product spreken. Enthousiasme is aanstekelijk, en dit soort programma’s brengt dat op een organische manier over. Dus: maak van je klant een abonnee, en van je abonnees ambassadeurs. Staat een ambassadeursprogramma al op jouw jaarplannen voor 2020? Neem contact met ons op, en wij regelen het voor je. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd welke ambassadeurs we in 2020 gaan tegenkomen!
Comments